יוכפל מספר בעלי המוגבלות בתנועות הנוער

יוכפל מספר בעלי המוגבלות בתנועות הנוער
אתר ייעודי. חניכים ומדריכים בתנועות נוער
צילום: עודד קרני

בשנת הלימודים תשע”ז יגדיל ב-5 מיליון שקלים התקציב לשילוב ילדים עם מוגבלויות

תוכנית חדשה נועדה להכפיל את מספר החניכים בעלי המוגבלות בתנועות הנוער, מ-4,000 ל-8,000, תוך 3 שנים. מדובר בתכנית שגובשה ביוזמת מנהל חברה ונוער במשרד החינוך, מועצת תנועות הנוער, ג’וינט ישראל-אשלים, בשיתוף עם משרד הרווחה, קרנות המוסד לביטוח לאומי, קרן שלם ואיגוד מנהלי מחלקות החינוך.
בעבר מספרם של הילדים עם הצרכים המיוחדים אשר השתלבו בפעילויות תנועות הנוער היה דל, וכלל מאות בודדות של חניכים. הדבר נבע מכך שתנועות הנוער לא היו ערוכות לקליטתם, הן בהיבט התוכני וההדרכתי והן בהיבט הלוגיסטי. לא פעם קרה שחניכים שביקשו להשתלב בתנועת הנוער הסמוכה למקום מגוריהם, עמדו בפניהם אפשרויות מצומצמות. יודגש שהשתלבותם של חניכים עם מוגבלות בתנועות הנוער איננה פשוטה כלל ועיקר, היא דורשת ידע, כלים, מיומנויות ותמיכה ייחודית.

אתר ייעודי. חניכים ומדריכים בתנועות נוער|צילום: עודד קרני
אתר ייעודי. חניכים ומדריכים בתנועות נוער|צילום: עודד קרני

לפני כשלוש שנים, במסגרת קידום התכנית להכלה ולהגברת השתלבותם של הילדים עם הצרכים המיוחדים במערכת החינוך הפורמאלית והבלתי פורמאלית, הוקמה ועדת היגוי מקצועית שבחנה את הדרכים המיטביות להכשרת הסניפים והמדריכים. הוועדה פעלה כדי למקצע את תכניות השילוב הקיימות, ולבנות תכנית מערכתית אחידה וסדורה שתאפשר לכל סניף ולכל תנועת נוער לקלוט חניכים עם צרכים מיוחדים. פעילות הוועדה כללה גם שלב התמחות, שבמסגרתו נערך פיילוט ובמהלכו השתלבו כ-4,000 ילדים ונערים עם מוגבלויות במגוון הפעילויות של תנועות הנוער, תוך ליווי הדוק וצמוד של כלל השותפים לתכנית.
כעת, לאחר תקופת פיילוט שנמשכה כשלוש שנים, ועם השקת התכנית המורחבת, צופים השותפים לתכנית שבתוך שלוש שנים יוכפל מספר חניכי החינוך המיוחד שמשולבים בתנועות הנוער ל-8,000, ובשנים שלאחר מכן מספרם אף יגדל. כמו כן, משרד החינוך יגדיל את תמיכתו בשילוב ילדים עם מוגבלויות מכ-1 מיליון שקלים בתשע”ו, ל-6 מיליון שקלים בתשע”ז.
תנועות הנוער שהביעו נכונות לקליטת ילדי החינוך המיוחד בסניפיהם: הצופים, בני עקיבא, הנוער העובד והלומד, האיחוד החקלאי, הצופים הערבים, עזרא, אריאל, מכבי צעיר, הנוער הדרוזי, השומר הצעיר.
במסגרת התכנית המורחבת, הוקם אתר ייעודי המאגד בתוכו את כל הידע והכלים שפותחו, הן במסגרת התכנית והן בתנועות עצמן, והוא מהווה כתובת משמעותית למדריכים שמתמודדים יום יום עם סוגיות מורכבות בהדרכת ילדים ונוער עם מוגבלות. כמו כן נבחרו רכזים שיקדמו את התוכנית, והוכנו חוברות הדרכה – במטרה לתת מידע שימושי לסניפים השונים.


כתבות שתשמחו לקרוא

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *