
ועדת ההקצאות במשרד הכלכלה והתעשייה אישרה כ-200 מיליון שקל לבינוי מאות כיתות חדשות במעונות היום
במטרה להגדיל את היצע מעונות היום המפוקחים והמסובסדים, שיסייעו ליותר הורים עובדים להשתלב ולהתקדם בשוק העבודה, אישרה ועדת ההקצאות שבמשרד הכלכלה והתעשייה, כ- 200 מיליון שקלים לבינוי מעונות חדשים בנוהל הבינוי החדש, שהינו נגיש ומהיר יותר.
המדובר בהקצאה השנייה המתבצעת בנוהל הבינוי החדש, המאפשר מימון ממשלתי בהיקף שבין 90-100 אחוז מהעלות הבינוי, הכרה בעלויות בנייה גבוהות מבעבר, הסרת חסמים בירוקרטיים, מסלול תקצוב מקוצר ועוד.
עם פרסום הנוהל החדש בשנת 2014, הוגשו למשרד הכלכלה מאות בקשות חדשות במסלולי תכנון, בינוי ומעבר. בסוף שנת 2014 אישרה הוועדה תקציב בהיקף של 200 מלש”ח ועתה, כאמור, הוקצו 200 מלש”ח נוספים. הקצאות אלה מתווספות להקצאות שבוצעו מאז שנת 2011, כך שסך התקציב שהופנה למטרה זו עומד על כמיליארד שקלים (מהם כ-200 מלש”ח לטובת נוהל המעבר שיאפשר מימוש התקציבים שהוקצו בעבר).
יצוין כי בסקר טלפוני מול הרשויות נמצא שחלקן מדווחות על התקדמות בבנייה על אף שטרם התפנו להגשת בקשת התשלום. נתוני הסקר מצביעים על כך שבמסלול הבינוי, מתוך כ-20 מעונות שתוקצבו בשנת 2014, למעלה מ-10 נמצאים בתהליכי בנייה; ובמסלול המעבר, מתוך כ-130 מעונות שתוקצבו בשנת 2014, למעלה מ-80 נמצאים בתהליכי בנייה.
כיום נמצאים רק כרבע מהפעוטות בגיל 0-3 במערכת המפוקחת של משרד הכלכלה והתעשייה – למעלה מ- 90 אלף, ויתר הפעוטות במעונות פרטים או בקרב המשפחה. המשפחות שילדיהם נמצאים במערכת המפוקחת זוכות לסבסוד עבור ילדיהם, בהיקף של למעלה מ-900 מיליון שקלים בשנה. מעונות היום הינם אחד הכלים העיקריים לעידוד השתלבות עובדים, בדגש על נשים, בשוק העבודה והקלה על יוקר המחייה. נוכח נוהל מרובה חסמים, על אף הקצאה של 600 מלש”ח מאז שנת 2011, עד יצירת הנוהל החדש, קצב הבינוי היה איטי ומסורבל. נוכח זאת יצא כאמור, משרד הכלכלה בנוהל חדש, יעיל ומהיר.